"Τας δε εν τη Κρήτη αίγας τας αγρίας όταν τοξευθώσι ζητείν τον δίκταμνον δοκεί γαρ εκβλητικόν είναι των βελών" Αριστοτέλης "Περί ζώων Ιστορίαν"

Περιγραφή - ιδιότητες - χρήση δίκταμου

Επιστημονικό όνομα: Origanum dictamnus

Ξενόγλωσσες ονομασίες :

Αγγλικά: Dittany of Crete, dictamna hops, Dictamnus

Γερμανικά: Diptamdosten, Kretadiptam, Dictamno, Kreta-Majoran

Ιταλικά: Origano de Creta, dittamo di Candia, dittamo Cretico

Γαλλικά: Dictame de Crete

Ο δίκταμος (ή Έρωντας), είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης και το όνομα του προέρχεται απο το όρος της Κρήτης Δίκτη και την λέξη θάμνος "Δίκταμος ο θάμνος της Δίκτης".

Είναι αυτοφυές φυτό που το βρίσκουμε σε απόκρημνα βράχια και γκρεμούς σε διάφορες ορεινές περιοχές της Κρήτης.(όρος Δίκτη,, Λευκά όρη, Ψηλορείτη κτλ.) Είναι μικρός πολυετής θάμνος μήκους 20-40 εκ., με μικρά πρασινόλευκα φύλλα που καλύπτονται από χνούδι και άνθη με βιολετί χρώμα. Θεωρείται από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά γνωστό στην Μινωική Κρήτη και την αρχαία Ελλάδα. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού του συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό και τονωτικό. Οι θαυματουργικές του ιδιότητες αναφέρονται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς όπως ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης, ο Βιργίλος, ο Πλούταρχος και άλλοι. Στον δίκταμο, αποδίδονται σήμερα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες όπως αντιοξειδωτικές, επουλωτικές, παυσίπονες, αντιμικροβιακές, αναζωογονητικές, αντιπυρετικές, αντισηπτικές,καταπραϋντικές του πεπτικού συστήματος, αφροδισιακές ακόμα και αντικαρκινικές. Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, το βήχα που συνδέεται με το κρυολόγημα, τους πονοκεφάλους κ.α. Αποτελεί βασικό συστατικό του φαρμακευτικού σκευάσματος "Κρητών Ίαμα"(Κρητικής ασπιρίνης) που πρόσφατα παρασκευάστηκε από ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την φαρμακευτική εταιρία Galenica και προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού, ανακουφίζει από το κρυολόγημα και τον πυρετό και έχει αναλγητικές ιδιότητες.

Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες ακολουθείστε τα παρακάτω:

https://www.iama.gr/ethno/iraklio/Liolios.pdf 

 https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/draft-assessment-report-origanum-dictamnus-l-herba_en.pdf 

https://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/51668/2/2015_Martinez-Frances_etal_JEthnopharm_accepted.pdf


 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας (+30) 6973586453

Κνωσσός, Ηράκλειο

©2019 by Dictamus of Knossos. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now