top of page
κατσικα.png

"Τας δε εν τη Κρήτη αίγας τας αγρίας όταν τοξευθώσι ζητείν τον δίκταμνον δοκεί γαρ εκβλητικόν είναι των βελών" Αριστοτέλης "Περί ζώων Ιστορίαν"
 
Περιγραφή - ιδιότητες - χρήση δίκταμου
Επιστημονικό όνομα: Origanum dictamnus
Ξενόγλωσσες ονομασίες :
Αγγλικά: Dittany of Crete, dictamna hops, Dictamnus
Γερμανικά: Diptamdosten, Kretadiptam, Dictamno, Kreta-Majoran
Ιταλικά: Origano de Creta, dittamo di Candia, dittamo Cretico
Γαλλικά: Dictame de Crete

Ο δίκταμος (ή Έρωντας), είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης και το όνομα του προέρχεται απο το όρος της Κρήτης Δίκτη και την λέξη θάμνος "Δίκταμος ο θάμνος της Δίκτης".
Είναι αυτοφυές φυτό που το βρίσκουμε σε απόκρημνα βράχια και γκρεμούς σε διάφορες ορεινές περιοχές της Κρήτης.(όρος Δίκτη, Λευκά όρη, Ψηλορείτη κτλ.) Είναι μικρός πολυετής θάμνος μήκους 20-40 εκ., με μικρά πρασινόλευκα φύλλα που καλύπτονται από χνούδι και άνθη με βιολετί χρώμα.

Θεωρείται από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά γνωστό στην Μινωική Κρήτη και την αρχαία Ελλάδα. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού του συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό και τονωτικό. Οι θαυματουργικές του ιδιότητες αναφέρονται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς όπως ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης, ο Βιργίλος, ο Πλούταρχος και άλλοι.

Στον δίκταμο, αποδίδονται σήμερα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες όπως αντιοξειδωτικές, επουλωτικές, παυσίπονες, αντιμικροβιακές, αναζωογονητικές, αντιπυρετικές, αντισηπτικές,καταπραϋντικές του πεπτικού συστήματος, αφροδισιακές ακόμα και αντικαρκινικές. Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, το βήχα που συνδέεται με το κρυολόγημα, τους πονοκεφάλους κ.α.

Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες ακολουθείστε τα παρακάτω:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/draft-assessment-report-origanum-dictamnus-l-herba_en.pdf 

https://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/51668/2/2015_Martinez-Frances_etal_JEthnopharm_accepted.pdf

bottom of page